De baai van Kotor

We rijden Montenegro binnen via een bergweg en hebben meteen een mooi uitzicht op de baai van Kotor.

IMG_1731-min

We zijn vastberaden om nog eens te kamperen. In Denovici rijden we langs de hoofdweg en de kustweg, vruchteloos op zoek naar de 2 campings uit onze reisgids. Wat is het hier druk en toeristisch… Zijn de campings verzwolgen door de appartementen?

We rijden door naar Morinj, waar we de camping wel vinden. Die ligt vlak bij de weg, heeft plaats voor wat tentjes en beschikt over de basisvoorzieningen. Maar kamperen met 2 personen, een tent en een auto kost je 22 euro/nacht. Hebben we dat geld over voor een niet al te leuke camping op een niet al te leuke plaats? We beslissen om er nog even over na te denken, bij een caipirinha en een heerlijke pasta, op een terras met fantastisch uitzicht.

Hebben jullie hier wifi? Wat is het paswoord? Even AirBnB checken en een paar minuten later hebben we voor 33 euro/nacht een appartementje geboekt in Herceg Novi.

We vullen de namiddag met een bezoek aan Perast, waar ik het museum bezoek en Karen wat lanterfant aan het water. De eilandjes in het water slaan we over.

P1080316-min

Daarna bezoeken we nog de Romeinse mozaïeken in Risan.

De toegangsprijs voor zowel het museum in Perast als de mozaïeken vind ik aan de hoge kant, maar zo gaat dat zeker in een toeristische regio?

Het is meer dan 30 graden en we zijn behoorlijk versuft bij aankomst in Herceg Novi.

De volgende dag maken we een boottochtje met Pajo.

IMG_1679Het briesje maakt de warmte wat draaglijker.

IMG_1676-min

We worden gedropt op een eilandje met een kerkje. Zonder ook maar een woord uitleg vertrekt de boot. We blijven verbouwereerd achter. Even later worden we terug opgepikt en varen we naar de Blue Cave. Daar geniet ik even van het verrassend warme water, op een fantastische locatie.

IMG_1666-min

We worden naar een strandje gevoerd (Rose), waar we een uur of twee kunnen zonnebaden (of eerder genieten van de schaduw van een parasol) op een keienstrand, een zwemmetje doen en een hapje eten. Hier bepaalt de ober zelf hoeveel fooi hij wenst.

Volgens de verkoper zouden we ook rond Mamula Island varen, maar daar is blijkbaar geen sprake van. Het eiland zou trouwens niet (meer?) toegankelijk zijn.

Bij terugkeer slepen we ons door de warme straten van het historische centrum en trekken ons dan terug in het koele appartement. Pff, dit is echt te warm voor ons. Gelukkig koelt het ‘s avonds wat af door de regen. We genieten op ons terrasje van de lekkere Bosnische Tvrdos wijn.

Nadat ik een dag heb gewandeld in de bergen (Orjen massief), dalen we vanuit ons appartementje via honderden treden af naar de wandelpromenade (Herceg Novi wordt ook de stad der trappen genoemd). Het is een vroeger treinspoor waar je kilometers kan kuieren tussen winkeltjes, restaurantjes en cafeetjes. Vanop een terrasje slaan we de passerende toeristen en locals gade.

IMG_1703-min

De volgende dag zoeken we in Lipci tevergeefs naar de prehistorische muurschilderingen.

In Kotor lopen we even rond in het centrum en eten er een lekkere pizza bij Pronto.

Het geplande bezoek aan het oude hotel Fjord gaat niet door, want het ligt intussen in puin.

Via de adembenemende ladder van Cattaro, met prachtige zichten, rijden we de bergen in. Puur genieten! Maar soms ook zenuwslopend.

IMG_1742

2 thoughts on “De baai van Kotor

  1. Pingback: Cetinje en Lovcen (mausoleum) – In de ban van de Balkan

  2. Pingback: 5x doen in Montenegro – In de ban van de Balkan

Leave a comment